petek, 28. marec 2014

Dolina Sedmerih (Triglavskih) jezer

Spominjam se še svojih začetkov v hribolazništvu in svoje žeje po informacijah in poteh tam gori, po tistem "nekoristnem", razdrapanem gorskem svetu, kot zna kdo reči tem prečudovitim kraljestvom lepote in oazam miru.
Takrat človek še ni mogel po netu pobrskati in dobiti informacije vseh vrst. Danes je drugače. V želji, da morda pomagam kakšnemu začetniku z vsaj osnovnimi informacijami in mu predstavim ta divji gorski svet, sem postavil tole stran z več zapisi, oziroma mojimi, tako imenovanimi blogi.
Prvi izmed vseh blogov je pa začel nastajati ravno tale blog, ki ga zdajle berete. Najprej sem mislil, da bom v en blog stlačil vse, kar bi rad pokazal in povedal. Potem sem pa videl, da bo potrebno pokazati in napisati ogromno, če želim vse čim lepše pokazati in predstaviti. Zato sem dobil idejo, da bo ta zapis normalno dolg a bom v njega dodal veliko povezav na vse drugo, kar se nanaša na Dolino Sedmerih jezer in v tistih povezavah povedal, kar je povedati treba.
Upam, da mi je uspelo dovolj popolno predstaviti ta čudoviti svet Julijskih Alp v tistem koncu, ki ga imenujemo Dolina Sedmerih jezer. Seveda bom bloge sproti dopolnjeval pa napisal še kakšnega novega. Tudi stare fotografije bom počasi zamenjal z novejšimi, lepšimi.
In če bom s tem pisanjem osrečil samo eno ali dve osebi, bom srečen tudi sam in je moj namen dosežen.
Komur so torej moji blogi všeč, to lahko pove tako, da na osnovni strani zgoraj klikne na rdeč napis G+1
Kdor bi rad sledil mojim blogom in na svoj mail dobil obvestilo, kadar objavim kaj novega, ima pa desno od tega G+1 napisa prostor, kamor vpiše svoj e mail naslov. Ko pritisnete na Submit, se odpre novo okno, koder je treba v polje levo spodaj prepisati znake, ki jih program ponudi in potrdite z gumbom desno od polja.. Če se zmotite, pač ponavljate toliko časa,  da jih pravilno prepišete. Nato okno zaprtete in pogledate v svoj mail. Ko odprete mail ki ste ga dobili, vidite zgoraj nekje v pismu dolg moder link. Potrdite ga! S tem ste aktivirali naročanje obvestil. Kadarkoli jih lahko tudi prekličete. Odpre se vam novo obvestilno okno, ki vam sporoča, da boste pošto dobivali. Zaprite ga in zadeva je urejena.

Sedmera jezera na kratko rad imenujem tudi 7j.
Kmalu poleti, ko je vode od spomladanskega topljenja snega še dovolj, je v dolini 7j pravih jezer ali večjih kotanj, napolnjenih z vodo več kakor sedem. Vsaj še tri, štiri poznam in še tisto dodatno, umetno (Močivec) je, tik ob Koči pri Sedmerih jezerih. A nekatera manjša jezerca se kmalu presušijo, če sezona ni zelo mokra. In nekatera od njih so res bolj mlakam podobna. Ostane samo tistih 7 jezer (kot neko ljudsko število), ki štejejo uradno med Sedmera jezera.
Naj jih naštejem. Če sledim logiki, da je prvo tisto, najvišje ležeče, potem si sledijo takole:
1       Jezero pod Vršacem

2       Rjava mlaka

3       Zeleno jezero

4       Veliko jezero, tudi Ledvično jezero, Ledvička...

5 in 6 Dvojno jezero - pri koči pri Sedmerih jezerih sta 2 jezeri tik drugo          ob drugem

7        Črno jezero

Naj najprej delček doline 7j predstavim s ptičje perspektive.
Fotografijo sem naredil iz letala, ki me je popeljalo nad Triglavski narodni park in predstavlja samo zgornjo polovico parka od Dvojnega jezera navzgor.




1 Greben Zelnaric
2 Tam nekje so Prehodavci
3 Pihavec in zadaj Bavški Gamsovec (nad Luknjo)
4 Kopica 2190m
5 Kanjavec
6 Triglav
7 V. in M Tičarica 2091 m
8 Dvojno jezero s kočo pri 7j
9 Štapce, (opis poti Pl. Blato - koča pri 7j, čez prelaz ŠTAPCE) rahlo zahtevnejši prehod, ko se s poti s planine Blato spustimo do jezer. Lahko pa gremo tudi po lažji, enako dolgi poti, koder Rušnato glavo (1899m) obkrožimo po njeni levi strani.

Dolina 7j, se razprostira v veliki meri »ujeta« med dve verigi gorskih vrhov, ki jo obdajajo, ko hodimo po njej, z njene leve in desne strani. Na eni strani je to Lepo Špičje (na desni strani fotografije), s svojima najvišjima vrhovoma V. Špičjem (2398 m) in M. Špičjem (2312 m), na drugi pa (levo na sliki) Velika Zelnarica (2320 m) in Mala Zelnarica (2310), katerih greben se potem, proti koči pri 7j nadaljuje proti Kopici (2190 m) in V.Tičarici (2091 m) in M Tičarici (2071 m).

Pogled na dolino še z nasprotne strani, torej nekje izza točke 1 (S Poprovca)


Na tej fotografiji je torej le delček te doline. Koča pri 7j se skriva od prikazanega jezera v daljavi še bolj nazaj in levo, "za ovinkom".
Naslednja fotografija nam bolj natanko razloži, kod je kaj.

1 Tam nekje zadaj je koča pri 7j.
2  Velika in mala Zelnarica - črta označuje približno pot po grebenu
3  Nestalno jezero
4  Ledvično jezero, oziroma Ledvička, četrto od 7j
5  Krn
6  Lepo Špičje
7  Zeleno jezero, tretje od 7j

A to niso edine gore, ki obdajajo cca 9 kilometrov dolgo dolino 7j. Naštete gore objemajo dolino 7j le na razdalji od Koče pri 7j (1685 m) pa  do Zasavske koče na Prehodavcih2071 m. Sicer se ta visokogorska dolina začne lučaj od Prehodavcev, pod Vršacem in konča pri zadnjem, sedmem jezeru, imenovano Črno jezero (1294m ). Če torej želimo prehoditi celotno dolino 7j, moramo premagati 777m višinske razlike, če štejemo nadmorsko višino Črnega jezera in nadmorsko višino koče na Prehodavcih. Potem se moramo do jezera pod Vršacem spustiti, dobrih 70 metrov. Premagati moramo, poleg omenjene višinske razlike, tudi cca 9 kilometrov razdalje.
Celotno dolino sem prehodil že velikokrat. Če naj ocenim potreben čas hoje v eno stran, bi rekel, da je to možno v 5 do 7 urah. Tistim z zelo dobro kondicijo, lahko uspe tudi prej.

Črta po dolini 7j, ki gre mimo obeh jezer, označuje približno pot hoje od koče na Prehodavcih (desno spodaj, malo izven slike) pa proti koči pri 7j.
Hoje navzdol od koče do koče po dolini je za cca 2 uri.
Hoje po grebenu Zelnaric (levo) od koče do koče pa za cca tudi 5 do 6 ur.
Hoje čez greben Lepega Špičja pa tudi do nekako 6 ur.



Da malo natančneje podam občutek, kod kaj leži, je tule še ena fotografija, slikana še malo bolj v desno, z grebena Kanjavec - Poprovec. Zdaj se tudi koča na Prehodavcih vidi, v ozadju pa dolina Soče.

1 Pot od Rjavega jezera (3) proti koči pri 7j
2 Pot čez Lepo Špičje
3 Rjavo jezero (odvisno od količine vode dolgo 150m, široko 100m in globoko 10m), drugo od 7j
4 Dolina Soče. Črtkano zadaj in spodaj Trenta.
5 Mlaka v Laštah, ki ne šteje med sedmera jezera.
6 Zasavska koča na Prehodavcih
7 Krn



Če dodam še eno sliko, ki pokaže ta gorski svet še bolj z desne, na sliki prikažem sam začetek dolin 7j.
Koča je označena, vidno jezero je prvo od 7j, jezero pod Vršacem, na nadmorski višini 1993m. Desno od jezera je Vršac, ki se od zgoraj ne vidi tako izrazito.




Da bo predstava o dolini 7j med kočo na Prehodavcih in kočo pri 7j bolj jasna, podajam še eno fotografijo, slikano s poti po Lepem Špičju.
1 Ledvička, 300m dolgo, 120m široko in 15m globoko jezero, je največje jezero v dolini 7j. Zato se imenuje tudi Veliko jezero. Leži na nadmorski višini 1830m.
2 Dvojno jezero (peto in šesto od 7j) in zraven koča pri 7j.

Od ene do druge točke je slabo uro hoje.



V nekaj naslednjih opisih pa podajam nekaj podatkov o glavnih pristopih do doline Sedmerih jezer:

Pristop iz Zadnjice, čez Zadnjiški Dol (na linku je potem še pot naprej, čez Kanjavčeve poličke.


Pristop čez Komar, preko Kanjavčevih poličk, do Zasavske koče


Pristop od koče pri Savici, čez Komarčo, mimo Črnega jezera in koče pri Sedmerih jezerih

Od koče nadaljujemo pot mimo Ledvičke do Prehodavcev
Prvi link na slike in fotke: Pristop s Planine Blato.
In še drugi link s slikami te poti na opisu grebenske hoje Prehodavci - Zelnarice - 7j - Ledvička - Prehodavci

Pristop s planine Blato, mimo koče na Planini pri Jezeru, Dednega polja in Ovčarije, preko Štapc, do Koče pri 7j




Ni komentarjev:

Objavite komentar